Als leidinggevende kun je niet overal tegelijk zijn. Dus moet je erop kunnen vertrouwen dat je de juiste informatie krijgt waar je op kunt sturen. In onderstaande situatie zelfs letterlijk!

Laatst kwam ik deze* foto tegen van een teambuildingssessie in 2004. Brings back happy memories, en zette me tegelijkertijd aan het denken! Wat was er namelijk aan de hand?

Blind vertrouwen zonder opmaak

We deden een teamoefening waarbij een geblindeerde bestuurder (ik in dit geval) over een rijtje van blokken en planken een bepaalde afstand moest afleggen (op tijd). De clou is dat we goed moesten samenwerken omdat de blokken en planken steeds verplaatst moesten worden, van achter naar vóór de bus, zodat de bus steeds een piepklein stukje door kon rijden. Vertrouwen en communicatie zijn de kritische succesfactoren bij deze oefening. Als de bus van de planken afrijdt dan ben je gediskwalificeerd.

Als ik naar de foto kijk dan herinner ik me het gevoel van dat moment. De commotie onder de groepjes: “je gaat toch niet blind zo’n grote bus besturen?” en de discussie wie dit wel of niet zou aandurven. Er waren mensen die het eng vonden en bestuurders die gestopt zijn omdat ze het gevoel hadden dat ze het water in geleid zouden worden (de locatie lag aan een groot meer).

Ik voel nog de trots van dat moment; wij haalden veruit de snelste tijd. Hoe dat kwam? Was het blind vertrouwen? Was het stom toeval? Of het gevolg van een gezamenlijk gevoel van vertrouwen en verbinding?

Ik denk dat het laatste het geval was:

Vertrouwen en verbinding (balans) in jezelf:
• De kracht van je eigen (helpende) gedachten over de situatie, het gezamenlijke doel en je rol daarin.
• Je intuïtie die zegt dat het goedkomt, dat je dit kunt als je je aandacht richt.
• Het vertrouwen hebben dat iemand je dit niet zou laten doen als het gevaarlijk is.
• De intentie van je handelen is erop gericht om je beste zelf te zijn en bij te dragen om als collectief het beste resultaat te behalen.
Vertrouwen in en verbinding met de ander:
• Het vertrouwen dat de ander hetzelfde doel voor ogen heeft als jij (en je dus niet het water instuurt).
• De verbinding met de ander: ieder van ons doet z’n best om elkaar te begrijpen.
• Communicatie vanuit verbinding: kort en bondig, opbouwend gecommuniceerd, vanuit de juiste intentie.
• Zo ontstond het teamgevoel: wij verstáán elkaar. Ook zonder elkaar te zien hebben we het beste met elkaar voor.

Voor mij zijn dit indicatoren van verbindend leiderschap. Als de basis goed is dan kun je alle kanten met elkaar op. Zelfs de goeie 😉

Wil je meer weten over verbindend leiderschap en wat dit voor jou stijl van leidinggeven kan betekenen? Kijk dan onder het kopje “Gratis training” of stuur me je vraag: Monique@www.t-training-coaching.nl

* Deze foto is bewerkt met respect voor de privacy van betrokkenen. Degene achter het stuur ben ik uiteraard zelf!