Zoveel medewerkers, zoveel karakters… iedereen gaat anders om met werkbeleving, verandering, weerstand en stress. Wat mij opvalt zijn 2 groepen: de klagers (met de meelopers) en de (potentiële) leiders.

Ik noem de eerste groep weleens oneerbiedig de schaapjes die de leider volgen, weinig weerstand bieden, weinig kritische vragen stellen, overal “Ja” op zeggen en achter de rug om blaten “mmméééhhh, eigenlijk ben ik het er niet mee eens”. Die klitten op de speelplaats, denken in problemen in plaats van oplossingen en hun hart luchten bij andere schaapjes, die lekker meeblaten (mopperen).

Opvallend zijn ook de mensen die steeds aan je bureau staan, hun zorgen uitspreken, in eerste instantie soms op een “op-klagen-lijkende” toon, maar die vervolgens mee gaan denken in oplossingen, betrokken willen worden en initiatieven gaan tonen. Niet altijd precies wat jij in gedachten had, maar toch 😉

Hoe zit het binnen jouw team? Herken je ze?

Op het eerste gezicht lijkt de tweede groep veel van je aandacht op te slokken omdat ze steeds terug komen voor meer. De eerste groep klaagt achter jouw rug om, dus daar heb je geen weet van en ook geen werk aan (zo lijkt het tenminste)… totdat ze een hele kudde verzameld hebben die niet meer vooruit te branden is (lees ook mijn blog: Hoe reken jij af met weerstand: https://www.t-training-coaching.nl/verbindend-leiderschap/hoe-reken-af-weerstand/

IMG_2409

Onnodig te zeggen dat ik medewerkers selecteer met “potentiële leiderschapskwaliteiten”:

o Laat ze maar kritische vragen stellen, dat houdt me scherp. Aan ja-knikkers heb ik niet zoveel.

o Op vragen en zorgen die geuit worden kan ik reageren, met gemopper achter de rug om kan ik niets.

o Weerstand trek ik me niet persoonlijk aan… ik zie het als een teken dat ik nog dieper moet kijken naar de zorg/angst/ behoefte eronder ligt en wat ik daar binnen mijn macht aan kan doen.

o Ik vind het prettig om mijn plannen te verfijnen door middel van de inbreng van anderen, het helpt me om de zaak van verschillende kanten te bekijken.

o Deze “potentiële leiders” zijn belangrijke partijen om tijdig te betrekken bij mijn plannen en kunnen me helpen om mensen over de streep te trekken en het draagvlak binnen het team te vergroten.

Maar hoe krijg je ze zover? Ik geef je een aantal tips om het beste in je medewerkers naar boven te halen…

1. Durf de controle los te laten (er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, als het initiatief dat de ander neemt je naar dezelfde bestemming leidt dan is dit te verkiezen boven de sturing van jou).

2. Heb aandacht voor waardering (je medewerkers hebben een basisbehoefte om gezien, gehoord en gewaardeerd worden)

3. Werk vanuit ieders unieke kwaliteit (zie punt 2). Erkenning van diens unieke kwaliteit geeft de ander vleugels.

4. Laat je medewerker merken dat je in hem/haar gelooft. Dit is een stimulans om meer van die kwaliteiten te laten zien.

5. Een compliment is de smeerolie van iedere samenwerking!

6. Zet in op betrokkenheid en toon deze ook dagelijks.

7. Creëer de juiste omstandigheden en daag medewerkers uit om zelf initiatieven te nemen. * Hier heb ik trouwens een aantal leuke werkvormen voor!

8. Komt het niet vanzelf, vraag dan actief om ideeën van medewerkers. Extra tip: vraag vooral ook de introverte medewerker (individueel), die zal je versteld doen staan!

9. Geef ruimte om initiatieven en ideeën tot uitvoer te brengen.

10. Fouten maken mag… (anders doen ze het nóóit meer)! Zie de humor ervan in… hoe heb jij het ooit geleerd?!

En nu jij? Wat doe jij om het beste in je medewerkers naar boven te halen? Deel het in het commentaarveld zodat de andere lezers hier ook door geïnspireerd kunnen raken…

*Wil je meer leren over het creëren van draagvlak, het omgaan met weerstand en het positief beïnvloeden van de communicatie met je medewerkers, kom dan naar mijn introductietraining Verbindend Leiderschap, op zaterdag 13 februari. De training is bijna gratis, ik vraag alleen een bijdrage in de kosten (€ 47,00). Het volledige programma vind je op www.t-training-coaching.nl/gratis-training/.