Veranderingen volgen elkaar vaak razendsnel op. Dit betekent dat je ook supersnel moet implementeren, anders loop je direct al achter de feiten aan.

Om te kunnen implementeren heb je duidelijkheid nodig, en die is er niet altijd. Het is lastig om mee te bewegen als je de situatie nog niet helder hebt en de gevolgen nog niet kunt overzien. Je wordt er onrustig of onzeker van als je zelf nog niet weet welke consequenties dit heeft en of je dit wel wil? Dit kan bij jou ook weerstand oproepen, want hoe kun jij je medewerkers meenemen in een verandering als jij zelf nog relevante informatie mist?! Je gaat je afvragen: Kan ik dit wel? Moet ik dit wel willen? Je gaat piekeren, ervan wakker liggen omdat je je de puzzel compleet wil krijgen, je kunt het niet loslaten. Het blijft je maar bezighouden en door slaapgebrek voel je overdag je energie weglekken. Je gaat je medewerkers vermijden omdat je niet geconfronteerd wil worden met vragen waar jij het antwoord ook nog niet op hebt. Of dat je hun weerstand niet wil zien, omdat je niet kunt laten merken dat jij zelf ook weerstand ervaart…

“Als die stip aan de horizon nou maar eens duidelijk was?”

Je kunt verandering niet voorkomen, maar wel de manier waarop je met verandering omgaat! Die behoefte aan de stip aan de horizon, die hoor ik heel vaak. Je wilt het plaatje helder hebben voordat je ermee naar buiten kan treden. De onduidelijkheid hierover maakt dat jij je onrustig voelt, dat je je afvraagt of je wel de juiste informatie hebt en of deze wel compleet is.

Als je mijn e-book “Verbindend Leiderschap, via verbinding naar betrokkenheid en eigenaarschap” hebt gelezen, dan weet je dat ik niet meer geloof in de stip aan de horizon. Vóórdat die stip aan de horizon, het einddoel van de verandering wanneer alles klaar en gelukt is, bereikt is dan heeft dan heeft zich namelijk weer een nieuwe verandering aangediend. En is jouw stip aan de horizon alweer achterhaald. En daarom geloof ik meer in een “groei-mindset” en het meenemen van je medewerkers in dat proces (hier ga ik nu niet verder op in, je kunt hierover meer lezen in eerder genoemd e-book, dat gratis te downloaden is op mijn pagina www.t-training-coaching.nl).

Er is dus veel winst te behalen met het veranderen van je mindset! De wereld verandert waar je bij staat… zeker in deze tijd volgen veranderingen elkaar in rap tempo op. Je kunt je ertegen verzetten, maar dat zal je niet verder helpen. Niets blijft hetzelfde; verandering is de enige constante factor. Door te willen dat altijd alles altijd bij het oude blijft, vecht je tegen het leven. Zie verandering niet als een straf, maar als een kans.

Als altijd alles altijd hetzelfde zou blijven dan zou je nooit nieuwe levenservaringen op kunnen doen, nooit je horizon verbreden en nooit jezelf ontwikkelen. Dan zou je nooit iets nieuws beleven of kunnen groeien als mens…

Weerstand tegen verandering is weerstand tegen het leven. Ik vergelijk het vaak met de natuur: kan een boom besluiten om niet te groeien? Heeft de lente een andere keus dan op te gaan in de zomer? Kan een boom in de herfst besluiten om zijn bladeren niet te laten vallen? Nee, dat zou hij immers niet overleven. De boom past zich aan zodat hij verder kan leven, verder kan groeien. De natuur laat ons ook zien dat verandering bij het leven hoort. De kunst zit dus in je mindset, in jouw mogelijkheden om mee te bewegen in plaats van je te verzetten.

Accepteer de verandering (indien mogelijk) alsof je hem zelf bedacht hebt. Ook al heb je het niet zelf besloten, accepteer de verandering alsof je er wél zelf voor gekozen hebt. Zoek bewust naar het goede dat iedere verandering toch ergens met zich meebrengt.

Herken jij dat: Dat je het zelf nog niet direct zag maar dat, als je er later op terugkijkt, de verandering echt nodig is geweest om te komen waar je op dat moment bent. Dat je die baan dus niet voor niets verloren bent, of je relatie niet voor niets stuk liep, op dat een reorganisatie waar je eerst flinke buikpijn van had uiteindelijk veel beter heeft uitgepakt dan je zelfs maar had durven hopen. Dat je er uiteindelijk veel sterker bent uitgekomen?!

Dus… mijn vraag aan jou: Welke overtuigingen moet jij loslaten om je te kunnen blijven ontwikkel654a675e8a-just-like-the-seasons-people-have-the-ability-to-changeen? Wat kun jij doen om mee te bewegen met de ontwikkelingen binnen de organisatie? Kun jij accepteren dat veranderingen zo snel achter elkaar komen dat “de stip aan de horizon” een illusie is? Omdat er zich voor die tijd wel weer iets anders aandient?

Kun jij jezelf daarin sturen? Om anders tegen verandering aan te kijken en de weg van het vertrouwen te volgen?! Het vertrouwen dat alles gaat zoals het hoort te gaan, dat jij alles in huis hebt om deze veranderingen het hoofd te bieden? En vervolgens je team daarin mee te nemen?

Als je dit laatste lastig vindt, kom dan naar mijn 2-daagse (vervolg)training Verbinden en Veranderen, op 19 november en op 10 december. Je vindt hierover mee informatie op https://www.eventbrite.nl/e/tickets-verbinden-en-veranderen-28756921727

  • Ik help je om de verbinding te maken tussen wat de organisatie vraagt en wat jij en je team daarvoor nodig hebben.
  • Verandermanagement: Veranderprocessen en -technieken, do’s and don’ts, de korte theorie en dan veel toepassingen in de praktijk waar je zelf mee aan de slag gaat.
  • Hoe jij je medewerkers effectief kunt verbinden en betrekken bij de doelen van de organisatie, en hoe je commitment en eigenaarschap bereikt.
  • Hoe om te gaan met “oud zeer” binnen je team. Zodat de samenwerking voor alle betrokkenen weer plezieriger, gemakkelijker en effectiever wordt.
  • Lees hier meer of reserveer direct je stoel: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-verbinden-en-veranderen-28756921727