Wat een leuke reactie kreeg ik na mijn vorige Blog, waarin ik heb verteld over kernkwaliteiten. De lezeres was er wel mee bekend maar wilde na zoveel jaar wel eens weten of ze nog steeds vanuit haar kernkwaliteiten werkte, dus hebben we een afspraak gemaakt om het spel eens samen te spelen. Ik heb dus een “speelafspraak” (of zoals zij het noemde “een playdate”) staan, hoe leuk is dat?! Daar houd ik nou van, spelen en leren gaan zo goed samen, en het is nog gezellig ook!

Als jij de kwadranten óók hebt uitgewerkt dan weet je nu precies wat jouw kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën zijn. Als je trouw bent aan je kernkwaliteiten, werk doet waarbij je deze veelvuldig kunt inzetten, dan is de kans groot dat je heel succesvol bent. Als je werk zoekt doe je er goed aan om te kijken in welke functie en/of bij welke organisatie je deze kernkwaliteiten ten volle kunt benutten.


 Met je kernkwaliteiten alleen ben je er nog niet… Want je moet natuurlijk ook over de vaardigheden beschikken die de functie van je vraagt. Je vaardigheden in kaart brengen is niet altijd gemakkelijk. Toch loont het zich om hier eens goed te kijken. Welke vaardigheden vind je belangrijk en in welke mate beheers je die? Hoe beoordelen anderen mijn vaardigheden? Welke vaardigheden wil ik me meer eigen maken?

Een handige tool is het vaardighedenspel van Peter Gerrickens. Het vaardighedenspel bevat 140 kaarten met daarop sociale en communicatieve vaardigheden. De symboliek op de balkjes van de kaarten is die van een stoplicht:

  • Groen betekent doorrijden: je beheerst de vaardigheid goed.
  • Oranje betekent stoppen of vlug doorrijden: je beheerst die vaardigheid redelijk, het kan ermee door…
  • Rood betekent: je beheerst deze vaardigheid onvoldoende

Hieronder staat een voorbeeld uitgebeeld van vaardigheden die horen bij communicatie

In dit voorbeeld zie je dat schriftelijk communiceren, logisch redeneren en in grote lijnen denken vaardigheden zijn die goed beheerst worden (zij liggen op het groene deel), evenals de lijn van het gesprek vasthouden en het gesprek op gang houden.

Vaardigheden die “ermee door kunnen” zijn: actief luisteren en samenvatten (deze persoon is al bezig met het formuleren van een antwoord i.p.v. te luisteren naar de ander), goed uit zijn woorden komen is ook wel eens lastig en gesprek voorbereiden zodat hij evenveel spreektijd krijgt als de ander schiet er soms ook bij in. Als deze vaardigheden wel als heel belangrijk voor deze persoon worden gezien dan zou hij daar wel extra in kunnen oefenen of bijscholen.

Vaardigheden die onvoldoende beheerst worden zijn: vragen stellen (open en gericht), contacten leggen en onderhouden, feiten van gevoelens en meningen onderscheiden, details en non-verbale communicatie gaan aan hem voorbij en het verwoorden van eigen gevoelens zal deze persoon beslist vermijden. Als je met mensen werkt dan is het essentieel om deze vaardigheden te ontwikkelen, maar ook in persoonlijke relaties kunnen deze vaardigheden een groot verschil maken.

Loop je zelf tegen problemen in de communicatie aan dan kun je aan de hand van deze kaarten een analyse maken en achterhalen waar het precies schuurt (en wat je daaraan kan doen????). Dit geldt natuurlijk ook als je problemen ervaart op andere competentiegebieden. In het Vaardighedenspel zijn de vaardigheden verdeeld in 16 competentiegebieden:

  1. Communicatie (zie hierboven).
  2. Samenwerken.
  3. Zelfmanagement (persoonlijke effectiviteit).
  4. Leidinggeven.
  5. Coachen.
  6. Klantgerichtheid.
  7. Feedback.
  8. Assertiviteit.
  9. Conflicthantering en onderhandelen.
  10. Time-management.
  11. Stressmanagement.
  12. Probleemoplossend.
  13. Besluitvorming.
  14. Presenteren.
  15. Omgaan met informatie.
  16. Verandermanagement.

Benieuwd waar jij nog in kan groeien? Laat me weten welk thema jij verder uitgewerkt zou willen zien in mijn blog, of kom gewoon lekker zelf experimenteren met de kaarten. Ik vind het leuk om, gratis en voor niks (!), iemand te helpen om inzicht te verkrijgen in zijn eigen vaardigheden in 1 of 2 competentiegebieden. Handig als je geïnteresseerd bent in een vaardigheidsprofiel, of als je vervolgens wilt weten hoe anderen jouw vaardigheden zien.

Dus, als jij dit leuk vindt, laat je naam dan achter in de comment box… Deze kans is uniek want ik bied deze “speelafspraak” (leuk woord) nu gratis aan voor 3-5 personen… Vanaf juli worden de kernkwaliteiten en vaardigheden in mijn trainingen en coaching opgenomen en dan kost het geld… Dus grijp NU je kans!

———————————————————————————————————–

Graag kom ik in contact met medewerkers, leidinggevenden en ondernemers in de Kinderopvang en in de Zorg… en met iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke ontwikkeling en groei in een continue veranderende wereld. 

  • Volg je mijn blog al?
  • Linken we al op LinkedIn?
  • Ben je al lid van mijn Facebookpagina: “Netwerk Kinderopvang”?
  • Heb je je netwerk al uitgenodigd om dit ook te doen???

Is het antwoord op 1 van deze vragen “nee”, dan is hier mijn

“Call to Action” om dit alsnog te doen… want;

ik zie, hoor, connect graag met je!!!

[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mail’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]