Hoe helder is jouw focus? Ooit werkte ik bij een kinderopvangorganisatie waar mijn kantoor tevens spreekkamer, vergaderplek en pauzeruimte was. Wat was dat afzien… ik ben erg voor betrokkenheid, toegankelijk zijn en korte lijnen, maar dit was echt zo’n overschot aan prikkels… zie je dan nog maar eens te concentreren! En dan heb ik het nog niet eens over (een chronisch gebrek aan) privacy. Niet de ideale (werk)plek voor mij!

Ik heb gemerkt dat ik zoveel meer bereik als ik me écht goed kan concentreren, als ik lekker in mijn flow zit… daarom deel ik hier mijn tips voor meer focus, in 11 stappen!

IMG_2411

1. Werk in tijdsblokken van maximaal 2 uur. Ik gebruik hiervoor een handige app Pomodoro Time, misschien heb jij er ook iets aan.

2. Start met de taak waar je het meest tegenop ziet.

3. Laat je niet afleiden: zet je telefoon en emailnotificaties uit.

4. Doe maar 1 ding tegelijk en maak dat af: Multitasken is stressverhogend en werkt fouten in de hand.

5. Handel in 1 tijdsblok alleen soortgelijke werkzaamheden af (gesprekken bij gesprekken, schrijven bij schrijven, bellen bij bellen, etc).

6. Na ieder tijdsblok is het tijd om even af te schakelen en na een korte pauze, met een vers kopje thee/koffie, door te gaan met de volgende taak/ tijdsblok.

7. Heb je een groot doel voor ogen? Noteer voor jezelf steeds welke stappen je hebt gezet en welke tussendoelen je zo behaald hebt. Zo raak je niet ontmoedigd door een doel wat nog ver van je af ligt maar raak je gemotiveerd door de stappen die je wél al gezet hebt richting je doel.

8. Schrijf je doelen op en neem anderen mee in je visie: doordat je onderbewustzijn met je mee gaat werken bereik je meer focus en is de kans van slagen vele malen groter.

9. Zorg voor afwisseling in je werkzaamheden, zo blijft het leuk en uitdagend.

10. Zoek de samenwerking op als dat mogelijk is… je hoeft niet alles alleen te doen, en niet iedereen hoeft zo hetzelfde werk te doen 😉

11. Lukt het even niet? Adem rustig door, haal een kop thee of ga een blokje om… en dan pak je de draad met frisse moed weer op!

 

En nu jij: wat doe jij om je focus helder te houden en je doelen te behalen? Kun jij mijn lijstje nog aanvullen, laat het dan  weten in het commentaarveld, dan kunnen de lezers van mijn blog er ook van leren…

Welke tip vind jij het meest waardevol? Welke ga jij meteen toepassen? Ik hoor graag van je!