Een vraag waar menig leidinggevende mee worstelt: Hoe krijg ik mijn team in beweging?

Je hebt het beste voor met je medewerkers, je locaties en de organisatie. Als leidinggevende heb je al veel veranderingen doorgevoerd, en het einde is nog niet in zicht. Natuurlijk word je blij van proactieve, betrokken medewerkers die het beste uit zichzelf halen om bij te dragen aan het succes van de organisatie. Alleen…hoe krijg je ze zover? Hoe krijg je weer beweging in je team? Uit de weerstand, of gelatenheid, samen op weg vanuit verbinding…

Als ik die vraag hoor dan krijg ik daar meteen beelden bij. Van teamvergaderingen na een lange werkdag. Medewerkers die nog net nadat het laatste kindje is opgehaald een hapje hebben kunnen eten en eigenlijk niet genoeg tijd hebben gehad om even uit te buiken en op adem te komen van de lange dag. De vergadering is een moetje… een verplicht nummertje waar ze zich nog doorheen moeten slaan, en dan snel naar huis, want morgenvroeg om 7.30 uur start de volgende dienst.

En daar sta jij dan, met de agenda voor die avond, met een aantal punten waar jullie het beslist over moeten hebben… tegenover een team dat het eigenlijk wel gehad heeft voor vandaag…

Mission impossible? Hoe krijg je medewerkers betrokken? Hoe krijg ik ze in beweging?

Mijn advies: Maak het leuk! Zorg voor plezier! In plaats van zenden en hopen op reacties, ga dingen DOEN, ondernemen… zorg voor betrokkenheid, zodat ze vanzelf mee gaan denken, dingen gaan roepen, de lichtjes in de ogen gaan fonkelen… en je een heleboel positieve energie genereert!

Hoe? Ik geef je een aantal tips om de betrokkenheid te verhogen waardoor je team in beweging komt!

1. Start iedere vergadering met een energizer!
Een energizer is een actieve werkvorm die erop gericht is om energie vrij te maken. Om los te komen van de rest van de dag, de “after-dinner-dip” te tackelen en is een heerlijke manier om een “samen”-gevoel te krijgen waar je de rest van de avond plezier van hebt! Kijk op www.101werkvormen.nl voor inspiratie!

2. Gedeelde waarden
Ook leuk om met je team te doen: Denk samen met het team na over waarden die je samen deelt. Waar sta je samen voor en waar ga je ook samen voor? Zo kom je samen tot het unieke DNA van jouw team. Vragen die helpend kunnen zijn om dit helder te krijgen zijn:
– Wat zou je missen als je hier niet meer zou kunnen werken? (Of wat zou je willen missen?)
– Wat zouden onze klanten missen als we er niet meer zouden zijn?
Zo kom je samen uit op de punten die je, soms onbewust, samen belangrijk vindt.

3. Geef ruimte voor interactie, meedenken en meebeslissen (indien mogelijk).
In plaats van alleen vertellen (zenden)… Neem je team mee in jouw visie en geef vervolgens ruimte voor interactie. Benoem ook moeilijkheden, dat schept vertrouwen. Ideeën die door het team zelf zijn bedacht hebben vaak veel meer draagvlak dan wanneer ze top-down de organisatie in worden gebracht. Medewerkers gaan echt wel meedenken als voor hun duidelijk is wat zij daaraan hebben (What’s in it for me?) en als er het vertrouwen is dat ze écht gehoord en gezien worden. Creëer daarom zoveel mogelijk momenten waarin medewerkers hun eigen stem kunnen inbrengen. Betrek het hele team erbij. Zo wordt het ook hún project!

Een leuke werkvorm hierbij zijn de 6 denkhoeden van De Bono, waarbij ieder teamlid ee20160301_151147n eigen rol/ invalshoek heeft en waarbij je kunt spelen met verschillende rollen en stijlen van communiceren. Maakt veel energie los binnen het team en een hoge betrokkenheid is daarbij gegarandeerd! Deze werkvorm staat ook op www.101werkvormen.nl

 

4. Invloed geven
Je team heeft meegedacht, heeft ideeën geopperd en natuurlijk willen ze zien dat dit van invloed is geweest op de besluitvorming. Nu kun je je plan dus verfijnen met de meningen van anderen. Je medewerkers gaan argumenten die ze zelf bedacht hebben echt niet onderuit halen, en zullen zich daardoor herkennen in je plan/ visie. Is er nog verdeeldheid in je team? Gebruik dan het discussiehoefijzer (zie ook weer 101 werkvormen).

5. Verbindende communicatie.
Communicatie is een informatie-uitwisselingsproces. Vaak is het effect van onze communicatie niet naar tevredenheid om20160301_160951dat zender en ontvanger elkaar niet goed begrijpen. De manier waarop we communiceren is, meestal onbedoeld, “gewelddadiger” dan we beseffen, doordat de uitdrukkingen die we gebruiken vaak onnodig beschuldigend zijn. Zo wordt de afstand dus groter. Door een heldere waarneming (zonder oordeel), blijf je bij de feiten en ontstaat er geen “ruis” in de communicatie. Ik maak zelf veel gebruik van de Roos van Leary, als hulpmiddel om gedrag en communicatie te beïnvloeden. Kijk op www.learyacademy.nl voor inspiratie, of bel mij 😉

 

6. Inhoudelijk: Pedagogisch handelen bespreekbaar maken.
Ook hiervoor zijn leuke werkvormen beschikbaar die het gemakkelijk maken om inhoudelijk het pedagogisch handelen te bespreken. Een voorbeeld is het interactievaardighedenspel voor de Kinderopvang, van Marleen Kerstens. Zie www.bewustekinderopvang.nl voor meer informatie en inspiratie.

7. Omgaan met weerstand in je team(vergadering)
Wil je je team in beweging krijgen, hoor je ze steeds weer terugkomen op oud zeer en eerdere fouten… moedeloos word je ervan… wat doe je dan?
Geef ruimte om het over eerdere fouten te hebben. Poets deze niet weg maar maak ze bespreekbaar. Zo voorkom je dat oude wonden opnieuw gaan ontsteken. Zie weerstand als “normaal” en een teken van betrokkenheid. Zo helpt het om fouten uit het verleden te erkennen, dat geeft lucht. Het is echter geen reden om in de weerstand te blijven hangen… Hoe zou het voor jou(w medewerkers) zijn als je iets zou zeggen in de trant van: “We zijn (onderdeel van) een lerende organisatie en soms maken we (of ik), met de beste bedoelingen, toch fouten of zien we pas achteraf in dat het anders had gemoeten. Dat vind ik heel erg, vooral omdat ik zie hoe het jou geraakt heeft en dat was nooit de bedoeling. We hebben (of “ik heb”) van deze fouten geleerd en zullen deze niet nog eens maken”.

8. Vier succesmomenten.
Zorg voor genoeg positieve energie door tussentijdse YES-momenten te vieren. Complimenten zijn smeermiddel voor iedere samenwerking. Waardering maakt dat medewerkers gewenst gedrag vaker zullen laten zien. Benoem verbeteringen die je ziet en vier alles wat er maar te vieren valt. Zo zorg je voor een positieve werksfeer waardoor medewerkers met plezier naar hun werk komen, al is het nog zo druk…

Plan iedere vergadering een korte energizer om iedereen alert te krijgen en kies vervolgens maximaal 1 werkvorm uit om inhoudelijk mee aan de slag te gaan. Laat deze maximaal 20-30 minuten duren en zorg dat het voor het team duidelijk is wat zij hier in de praktijk aan gaan hebben. Betrokkenheid gegarandeerd!

En nu jij: Hoe zorg jij voor meer betrokkenheid binnen je team? Laat het me weten in een reactie!

Wil je praktisch aan de slag met de verbinding met je team? Kom naar de (bijna) gratis introductietraining Verbindend Leiderschap op zaterdag 9 april! Dan kun je ook op een veilige manier oefenen met bovenstaande werkvormen. Kijk voor meer info op www.t-training-coaching.nl of mail me: Monique@www.t-training-coaching.nl .