Omgaan met weerstand… Geïnspireerd door het boek “Hoe krijg ik ze zover? Draagvlak zonder dwang” van Jan van Setten heb ik een gewetensvraag voor je:

Hoe ga jij om met weerstand?

Iedereen krijgt wel eens te maken met weerstand, en als je te maken krijgt met veel opeenvolgende veranderingen wordt die kans alleen maar groter. Vooral als er een hoop “oud zeer” zit.

Van Setten geeft in zijn boek 4 voorbeelden om voorkeursgedrag bij weerstand te typeren:
a) Ik ga confrontaties het liefst uit de weg.
b) Ik ga glashard voor het resultaat. Geen gezeur!
c) Ik wil dat de relatie met mijn mensen goed blijft, dan maar iets minder resultaat.
d) De kunst is om zowel voor de relatie als het resultaat te gaan. De balans hiertussen zorgt voor succes.

Welke voorkeur heb jij? Eérlijk, niet te bang, kijk jezelf eens recht aan in de spiegel?

Ligt je voorkeur bij a, stop dan met “vreemdgaan met jezelf”. Je vindt regelmatig iets van zaken, dat geeft je een vervelend gevoel, maar je zegt niets en je handelt er niet naar. Je “emotionele bankrekening” loopt vol en dat gaat een keer fout. Tip: bouw, net als bij fitness, rustig op. Zodra je een prikkel van je gevoel krijgt, ook al is het dus een lichte weerstand, benoem je die op een vriendelijke manier expliciet. Check of de opvatting die onder je gevoel zit juist is. Zo blijf je dicht bij jezelf en ga je niet vreemd met je gevoel. Experimenteer hiermee. Gun jezelf dat het in het begin 8 van de 10 keer misgaat, dat je toch niets hebt gezegd of het verkeerde. Dan is het toch 2 keer gelukt. Leer van de 8 missers en je zult zien dat je veel meer kunt maken dan je vreest.

Ligt je voorkeur bij b, neem dan eens gas terug als je denkt dat iets niet gaat zoals jij het wilt. Pak eerst je eigen weerstand aan voordat je met anderen in de clinch gaat. Geef eerst jezelf gelijk in je eigen emotie en corrigeer jezelf inhoudelijk voordat je van leer trekt. Gebruik de kracht van de vraag in plaats van de platslaande oordelen. Je hebt namelijk de neiging om recht voor z’n raap te zeggen wat je ervan vindt, bang dat het resultaat niet gehaald wordt. Dat werkt niet altijd in de praktijk. Haal adem en verander het oordeel dat je eruit wil gooien in een vraag en neem het effect waar bij jezelf en de ander. Gebruik L-S-D (luisteren-samenvatten-doorgronden) en maak contact; je zult de visie en de opvattingen van de anderen leren kennen en die van jou kunnen delen met je “medestander”. (Al lijken het soms tegenwerkers, ze heten niet voor niets medewerkers).

Ligt je voorkeur bij c, dan zal het resultaat regelmatig lijden onder je goede intenties om aardig gevonden te worden. Op zich een prima overtuiging, het mag alleen niet ten koste gaan van het resultaat. Experimenteer eens vanuit een nieuwe opvatting: “Zowel de relatie met mijn mensen als het resultaat behoort tot mijn verantwoording”. De verdere aanpak is als bij a, alleen ben jij al wat verder gevorderd. Het belangrijkste is om juist expliciet te benoemen waar je bang voor bent: “Vrienden, al loop ik de kans dat jullie hier niet blij van worden, we gaan het er wel over hebben”. Let op: vaak zijn je eigen aannames ongegrond en kunnen je medewerkers best tegen een stootje.

Ligt je voorkeur bij d, ga dan zo door! Check wel of je medewerkers en je eigen leidinggevende ook vinden dat je het goed doet. Vraag om feedback van je omgeving om tot een afgewogen beeld over jezelf te komen.

Natúúrlijk wil je gaan voor antwoord d, dat is natuurlijk het “gewenste antwoord”, maar past het je ook? Als ik kritisch naar mezelf kijk zou ik willen dat het zo was… maar als ik heel eerlijk ben kan ik ook situaties benoemen  waarin ik voor de relatie heb gekozen, ten koste van het resultaat. Niets menselijks is mij vreemd 😉

In de jaren ’90 zat ik in de Ondernemingsraad en worstelden we wel eens met de weerstand tegen een bepaalde verandering en onze vertaling daarvan richting de bestuurder. Ik heb toen geleerd (en dat zal ik nooit vergeten, met speciale dank aan Kees Roest) dat je best harD kunt zijn over de inhoud, met harT voor de relatie. Je moet immers nog met elkaar verder. Ik heb veel energie gestoken in het onder de knie krijgen van die vaardigheid, die me -met vallen en opstaan- vaak veel goeds heeft gebracht. Terwijl ik ook heb geleerd dat ik niet overal een drama van hoef te maken, niet altijd gelijk hoef te hebben, actief te luisteren en door te vragen, dat je ook niet altijd de keuzemogelijkheden krijgt die je liever zou willen en dat -aan het einde van de dag- het resultaat telt!

Wil je weerstand vóór zijn en ontdekken hoe je draagvlak krijgt van je team? Houd dan mijn volgende blog in de gaten want die gaat over het verkrijgen van commitment!

Of volg mijn training Verbindend Leiderschap, daarin komt dit uitgebreid aan de orde. En krijg je hartstikke veel mogelijkheden om te experimenteren met bovenstaande uitdaging! De eerstvolgende training is op zaterdag 16 januari 2016, dus wacht niet te lang met inschrijven.

Boekentip: “Hoe krijg ik ze zover? Draagvlak zonder dwang” van Jan van Setten, ISBN 978-90-470-0340-3. www.businesscontact.nl.

Hard op inhoud met hart voor de relatie