De laatste tijd is mij regelmatig gevraagd om te komen vertellen over mijn carriereswitch van leidinggevende in de kinderopvang naar trainer en coach voor leidinggevenden (in de kinderopvang). En vaak denk ik dan terug aan de loopbaan van 26 jaar die ik had in de kinderopvang. De groei die ik heb doorgemaakt, van pedagogisch medewerker tot verschillende leidinggevende functies bij middelgrote en grote organisaties. En hoe logisch het voor mij achteraf allemaal is.

Wat mij altijd geïntrigeerd heeft is de wijze waarop besluitvorming tot stand kwam. Omdat besluiten mij niet altijd in het belang van de organisatie leken en ik het belangrijk vond om te begrijpen waarom hier dan toch voor gekozen werd, ben ik in de ondernemingsraad gegaan. Om zo te ontdekken en begrijpen hoe dit soort processen in elkaar steken en verlopen, en waarom het niet altijd is wat het lijkt. Omdat ik beter mee kan bewegen als ik het begrijp.

Een andere trigger van mij is leiderschap. In de loop der jaren heb ik héél veel verschillende leidinggevenden gehad, allemaal met andere kwaliteiten en valkuilen, net als ik die zelf als leidinggevende ook heb uiteraard. Wat ik daaraan interessant vind is waarom je bij de een wél een haakje vindt om je mee te verbinden en bij de ander het gevoel blijft houden dat je elkaar niet kunt vinden. Ondanks alle goede bedoelingen overigens.

Mijn eigen onderzoek naar leiderschap is zo ontstaan:

In de ene organisatie kreeg ik de kans om mezelf te ontwikkelen, werden mijn kwaliteiten en mogelijkheden gezien en kreeg ik alle medewerking om door te groeien tot clustermanager van een heel aantal vestigingen.

Bij een andere organisatie bleek ineens dat alles wat ik als vanzelfsprekend gezien had, dat helemaal niet was. Ik liep tegen muren aan die ik voorheen nooit gezien had, probeerde andere manieren en tactieken uit om vooruit te komen, maar steeds zonder succes. De groei was eruit en ik raakte gefrustreerd door de mogelijkheden die ik zag en de onmogelijkheid voor mij om door te pakken. Pas toen mijn toenmalige leidinggevende zei: “Wij doen het hier al 15 jaar zo en de komende 15 jaar doen wij het nog steeds zo…”, viel mijn kwartje. Pas toen had ik door wat eraan scheelde, en waarom het nooit iets zou worden met mij bij deze organisatie.

Had ik dat maar eerder geweten… ik heb me 6 jaar lang afgevraagd wat maakte dat ik op de ene plek succesvol was en alle kansen kreeg, en op de andere plek niet. Ik heb diep gegraven en kritisch gekeken naar mijn eigen leiderschap, mijn verbinding en betrokkenheid bij de organisatie en mijn eigenaarschap. Wat deed ik anders, waardoor het hier niet werkte? Dat ik het wél voelde in de samenwerking met mijn teams, maar niet bij de organisatie.

En wat was het dan precies wat ik van de organisatie en mijn leidinggevende nodig had gehad en niet kreeg? En wat is het dan precies wat al die verschillende leidinggevenden, die ik door de jaren heen heb gehad, deden wat wel werkte voor mij, waardoor ik mij zeker genoeg voelde om mijn nek uit te steken zonder zeker te zijn van de uitkomst. En me daar prima bij voelde. Bij iedere leidinggevende die ik had kon ik eigenschappen benoemen die voor mij wel of niet werkten. En toen, alsof de duvel ermee speelde, viel alles op z’n plek… ik kreeg een nieuwe baan én de leidinggevende die ik zelf zou willen zijn! En ik dacht: “Zie je nou wel…”

Want dat laatste heb ik kristalhelder: Wat voor leidinggevende ik zélf ben en wil zijn, en vooral ook WAAROM! En daar help ik leidinggevenden in de Kinderopvang nu mee, door middel van training en coaching. Ik heb het Verbindend Leiderschap genoemd, omdat:

– Ik geloof dat verbindend leiderschap altijd begint met de verbinding met jezelf: wie jij bent in de kern, welk gedrag laat je zien, hoe je in je werk de verbinding maakt met je eigen kernwaarden. Ben je je bewust van de manier je van daaruit denkt, voelt, handelt en spreekt? Ben je trouw aan jezelf, of raak je steeds een beetje verder van je eigen kern verwijdert? Hoe beter jij in je vel en op je plek zit, hoe meer ruimte je hebt om beter af te stemmen op anderen.

– Ik geloof dat je betere werkrelaties en -omstandigheden bereikt met ”vanuit de werkvloer ophalen en verbinden” dan met “van bovenaf opleggen”. Dat is de reden waarom ik veel werkvormen gebruik die je ook samen met je team kunt gebruiken, om hen te betrekken en invloed te geven, zodat zij aan het denken worden gezet en zich vervolgens gehoord, gezien en begrepen voelen en opdat je sámen aan hetzelfde doel kunt werken (in plaats van in je eentje hard te trekken of duwen). Laat het een doel of missie zijn die zij met hun eigen woorden geformuleerd hebben, zodat zij er ook mede-eigenaar van zijn en er hun eigen unieke kwaliteiten voor kunnen inzetten! Opdat zij zich blijven ontwikkelen en groeien in het vak.

– Ik geloof in het bieden veiligheid, het geven van vertrouwen en het koppelen aan verantwoordelijkheid als belangrijke voorwaarden voor verbindend leiderschap. Als relaties niet lekker verlopen is het zinvol om te kijken of het daar ergens aan schort. Zoals een kind zich pas gaat ontwikkelen als het zich veilig en vertrouwd voelt, zal een medewerker (maar ook jijzelf) pas in beweging komen als aan deze voorwaarden is voldaan. Uiteindelijk zullen deze voorwaarden leiden naar effectief en efficiënt gedrag en emotionele balans (lees: minder ziekteverzuim en/of verloop).

– Ik geloof dat je meer kunt bereiken als je “het haakje vindt” waar je je samen aan kunt verbinden. Dit betekent dat je niet alleen werkt vanuit kennis en ervaring, maar ook afstemt op talenten, drijfveren en beleving. Dit betekent dat je écht verbonden moet zijn en moeite doet om de belevingswereld van de ander erkennen en te begrijpen, om elkaar te inspireren en energie te bundelen om bij te dragen aan iets wat verder gaat dan individuele belangen.

– Ik geloof dat door verbindende communicatie het onderlinge vertrouwen verbetert en het gevoel erkend te zijn. Daardoor voelen mensen zich vrijer om conflicten uit te spreken, elkaar feedback te geven en tegelijkertijd commitment aan te gaan.

– Ik geloof dat succesvolle en vitale teams nieuwe verbindende leiders voortbrengen en dat deze verbindende leiders samen zorgen voor een open cultuur waardoor gedoe in de organisatie vermindert en het welbevinden en betrokkenheid toeneemt.

Mijn grote WAAROM: Omdat ik het iedere leidinggevende en medewerker zo gun om de beste versie van zichzelf te kunnen zijn. Zodat je sterke en duurzame werkrelaties op kunt bouwen en met jouw vaardigheden, kernwaarden en kwaliteiten ook écht het verschil kan maken: voor jezelf, voor de organisatie, je medewerkers en je klanten en partners. Dat je, net als ik, tot in je ténen kunt voelen waarom álles dat op je pad is gekomen nodig was om te komen waar je nú bent. Omdat dit precies de bedoeling was als “jouw missie” in het leven. En dat je van daaruit mag groeien en groeien…natuurlijk!

Nieuwsgierig geworden naar Verbindend Leiderschap in de Kinderopvang? Kom dan (bijna) gratis proeven op 17 februari of 21 april! Zie https://www.t-training-coaching.nl/gratis-training