Vorige keer beschreef ik het gevoel dat ik had toen ik niet op mijn plek zat. Dat mijn werkplezier verdwenen was, maar ik het evengoed moeilijk vond om los te laten en op zoek te gaan wat beter bij me zou passen. Man, wat vond ik het moeilijk om zo’n persoonlijk verhaal met je te delen… maar ik deed het tóch! Omdat ik het zo’n gemiste kans vind (voor de organisatie maar vooral ook voor de medewerker zelf) als iemand te lang op de verkeerde blijft zitten. En omdat ik je wil laten zien dat het ook anders kan!

Deze blog is het vervolg: hoe ik mijn werkplezier weer terugkreeg en weer zingend en fluitend naar mijn werk ging. Zodat het jou kan inspireren om óók de regie te nemen over je eigen leven en je eigen loopbaan, en te kiezen voor je eigen werkplezier.

Want als je plezier hebt in je werk dan heb je:ik heb er zin in
o veel meer energie,
o zit je lekkerder in je vel,
o ben je plezieriger en toegankelijker in de omgang met anderen,
o heb je betere relaties (privé en op je werk) en
o doordat je positiever in het leven staat ben je ook minder vaak ziek.

Zélfs als je iedere morgen 57 km moet rijden en weet dat je halverwege kunt aansluiten in de file. Ja, ik spreek uit ervaring! Geen “was het maar vrijdag” maar “Yes, ik heb er zin in!”

 

Wil jij ook met plezier naar je werk? Lees dan deze 11 tips:

o Kies een baan/ bedrijf dat bij je past! Waar jouw kernkwaliteiten goed tot z’n recht komen, waar jij echt het verschil kunt maken. En waar jij je herkent in de kernwaarden van de organisatie, voor mij was het zó belangrijk om dat iedere keer in kleine dingetjes bevestigd te zien in de praktijk. Papier is geduldig, maar toen ik het ook echt kon voelen was ik direct fan!
Pas jij prima bij het bedrijf maar heb je het “alleen” moeilijk op jouw plek of met jouw leidinggevende? Bespreek dan eens of overplaatsing binnen het bedrijf mogelijk is. Dan kun je ook een nieuwe start maken, zonder dat je extern hoeft te zoeken.

o Positief zijn kost minder energie. In plaats van energie weg te laten lekken door aandacht te geven aan wat je NIET (meer) wilt, kun je er ook voor kiezen om je aandacht te schenken aan wat je WEL wilt. Positiviteit is toekomstgericht en levert energie, negativiteit is vaak gebaseerd op ervaringen uit het verleden en die kosten je juist energie. De kunst is om consequent te kiezen om de baas te zijn van je eigen gedachten…

o Doe waar je goed in bent…ga uit van je eigen kracht! De grootste kans op succes en werkplezier ontstaat als er een balans is tussen wat het werk van je vraagt en wat jij aan kwaliteiten en ervaring in huis hebt. Hoe sterker jij in je kracht staat, hoe leuker je werk wordt.

o Zorg daarnaast óók dat het werk je uitdaagt! Dat je enerzijds kunt vertrouwen op je kwaliteiten en je ervaring, maar ook iedere dag weer uitgedaagd wordt om nieuwe dingen bij te leren. Stap steeds nét genoeg buiten je comfortzone om niet in paniek te raken. Zo leer je het meest…

o Investeer in de relatie met collega’s en medewerkers! Als je in een fijn team werkt dan verhoogt dit je werkplezier aanzienlijk. Als de verbinding met het team goed is, als zij zich betrokken voelen en mede verantwoordelijk zijn, als je erin slaagt om bij hun draagvlak te krijgen, dan kunnen jullie samen bergen verzetten! Hoe doe je dit? Door je verbindend vermogen verder te ontwikkelen! Ik leer je hier meer over tijdens mijn introductietraining Verbindend Leiderschap!

Kun je zo lang niet wachten? Download dan hier mijn gratis e-book: Verbindend Leiderschap, via verbinding naar betrokkenheid en eigenaarschap!

o Kies voor verbindende communicatie! Lees hierover meer in mijn blog over verbindende communicatie.

o Houd je gedachten schoon! Ik bedoel daarmee dat je zelf je gedachten kunt sturen. Je houdt je gedachten schoon door niet in te vullen voor een ander en niet te snel te oordelen. En door objectief te blijven kijken en vragen te stellen: open, eerlijk en nieuwsgierig. Zo zorg je ook dat je je hoofd helder houdt en dat er genoeg ruimte is om iets bij de ander te laten zonder er zelf over te blijven malen of er “iets mee te moeten”. Door te filteren wat bij jou en wat bij de ander hoort, en dit ook zo te benoemen, scheelt je dat een hoop werkdruk/stress.

o Vraag en geef regelmatig feedback. In het begin is dit misschien een beetje eng maar uiteindelijk bespaart het je een hoop gepieker over wat de ander over je zal denken. Vráág het gewoon! Dan valt er zo’n druk van je af… Want krijg je positieve feedback dan is dat héérlijk, maar krijg je tips dan weet je in ieder geval ook waar je nog kan groeien. Helemaal niet erg, groeien is goed! Met die mindset zijn tips een cadeautje, dat gun je je medewerkers toch ook? Dat ze kunnen groeien in hun vak, vanuit een positieve intentie (niet om “af te rekenen”).

o Alles wat je aandacht geeft groeit, dus geef vooral ook complimenten: niet is zo lekker als een welgemeend compliment (lees meer hierover in mijn blog: De kracht van complimenten! ).

o Geef aan wat je nodig hebt! Als leidinggevende ben jij de schakel tussen de organisatie en je team. De organisatie wil wat, jij moet het “over de bühne krijgen” bij je team. Dat is niet altijd simpel, en vooral niet als implementeren snel en voor verschillende locaties tegelijk moet. Vaak wordt je wel verteld “wat” er moet gebeuren, maar is het aan jou hoe je je team zover krijgt dat het gedragen wordt. Vind jij dat lastig, twijfel je over hoe je dat aan moet pakken of ervaar je weerstand (bij jezelf of bij je team)? Bespreek dit dan! Blijf er niet mee doormodderen, dat is in niemands belang. Geef aan wat je nodig hebt… een gesprek met je leidinggevende kan uitkomst bieden. Het is ook in zijn/haar belang dat jij én jouw medewerkers kunnen aanhaken bij de nieuwe koers van de organisatie! Je staat er niet alleen voor…en alleen al door die wetenschap valt er al een hele druk van je af, toch?!

Ik hoop dat bovenstaande tips ertoe bijdragen dat jij weer lekker in je vel gaat zitten en kunt werken vanuit je eigen kracht. Dat is wat ik je graag gun, zodat jij de best mogelijke leidinggevende kunt zijn voor jouw team!

Spreekt dit je aan en heb je graag meer inspiratie in het “HOE”, dan heb ik 2 kansen voor je:
o Je kunt een gratis adviesgesprek bij me aanvragen, zodat we individueel (telefonisch of via Skype) kunnen kijken naar jouw persoonlijke pad.
o Als je inspiratie zoekt over jouw persoonlijk leiderschap in combinatie met de organisatie en hoe je dat nou aanpakt met het meenemen van je team, dan heb ik de (bijna*) gratis introductietraining Verbindend Leiderschap voor je.
Voor beide opties kun je me een mail sturen: monique@www.t-training-coaching.nl of bellen: 06-44172903

 

*De training geef ik gratis! Je betaalt alleen een bijdrage in de kosten van € 47 (excl. BTW)