Het belang van jouw verbinding met de organisatie! Hierover ben ik heel gepassioneerd… want in een notendop komt het hierop neer: Je kunt ervaring, talent en ambities hebben wat je wilt, maar als je niet binnen de organisatie past dan ga je daar niet gelukkig worden. Klinkt keihard, maar geloof me: been there, done that!

Je hebt je eigen kernwaarden en kernkwaliteiten (zie mijn vorige blogs “Verbinding met jezelf” en “Help…het knelt! Wat nu?!”) en natuurlijk heeft de organisatie ook. Bij de ene organisatie zijn deze helder beschreven en zichtbaar in iedere vestiging, bij de andere organisatie moet je ernaar zoeken.

Ik geloof dat jij het beste tot je recht komt binnen een organisatie die dezelfde kernwaarden heeft als jij. Als je DNA op elkaar lijkt: Waar stáán we voor en waar gáán we voor! En vooral: Waar BLIJKT dat uit? Papier is immers geduldig...

Als je je verbonden voelt met de organisatie dan besef je dat je samenwerkt aan hetzelfde doel, dat je met jouw expertise onderdeel uitmaakt van een groter proces, dat verder reikt dan de grenzen van je eigen groepen, locaties, medewerkers en klanten. Je voelt je medeverantwoordelijk en kijkt verder dan je eigen werkgebied. Je bent trots op je team, je locaties, de organisatie. Ideaal voor de werkgever, ideaal voor jou!

Als het knelt dan zit dat vaak in de kernwaarden of in de organisatiecultuur, de ongeschreven regels, hoe besluiten worden genomen of hoe mensen met elkaar omgaan. Of een organisatiecultuur bij je past, heeft alles te maken met wie jij bent als persoon. En met wat jij nodig hebt om te je beste zelf te zijn op je werk:

Een voorbeeld: Iedere Kinderopvang-organisatie wil “kwalitatief hoogwaardige kinderopvang aanbieden”. De manier waarop zij dit doen is echter per organisatie verschillend:

  • Zo heb je organisaties die professioneel, vernieuwend en vooruitstrevend zijn en die, door goed naar klanten te luisteren, voor de best mogelijke kwaliteit gaan. Waar geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van medewerkers en waar initiatief en eigenaarschap gewaardeerd en gestimuleerd wordt.
  • En je hebt ook organisaties die aan de minimumeisen voldoen, heel behoudend zijn en alleen iets veranderen als er ergens een subsidiepotje voor is of omdat de verandering een eis vanuit de GGD is…
  • (En natuurlijk zitten hier nog heel wat variaties tussen)

Dezelfde missie maar een hele andere cultuur en ongeschreven regels.

Als je zelf heel ambitieus en gedreven bent dan is het niet fijn om in een stroperige omgeving te werken. Je wilt vooruit, het beste eruit halen wat erin zit, en dit straal je ook continu uit naar je medewerkers en naar de organisatie. Je hebt een visie, je weet waar je naar toe wilt en misschien ook wel precies hoe je daar wilt komen en wat je daarvoor nodig hebt. Je wil iedere dag trots kunnen zijn om onderdeel uit te maken van en een bijdrage te leveren aan deze organisatie. Dat is belangrijk voor je.

Organisaties die meer behoudend zijn, afhankelijk van een impuls vanuit de overheid in de zin van subsidie of veranderende regelgeving, passen dan niet bij je. Sterker nog, die zijn allergisch voor jou en jij voor hen. Natuurlijk, je probeert je wel aan te passen, en dat houd je wel een tijdje vol, maar je komt niet uit de verf omdat de kernwaarden niet passen bij die van jou. Andersom geldt het ook: Als je niet van verandering houdt maar juist floreert in een omgeving met structuur, duidelijkheid en een zekere voorspelbaarheid, dan ga je in een organisatie waar veranderingen elkaar snel opvolgen ook niet gelukkig worden. Ook dan kun je je waarschijnlijk wel een tijdje proberen aan te passen, maar op de lange termijn ga je toch verlangen naar stabiliteit en regelmaat.

De kunst is echter om voor jezelf helder te hebben wat het precies is waar jij voor staat, wat jij belangrijk vindt in je werk en wat je daarvoor nodig hebt, en dat te koppelen aan de missie, kernwaarden en organisatiecultuur van jouw werkgever. Kijk daarbij verder dan je neus lang is; Waaruit BLIJKT in de praktijk dat het klopt, dat het geen “papieren” waarden zijn maar dat ze ook te zien en te voelen zijn in de praktijk.

Dat is belangrijk: als je jezelf kunt herkennen in het DNA van de organisatie dan kun je elkaar versterken en vanuit die “natuurlijke” verbinding je beste zelf zijn: voor jezelf, de organisatie, je teams, klanten en naar buiten toe.

Dit heb ik zelf ervaren, hoe alles op zijn plaats valt als je de juiste match hebt gevonden.  Een heerlijk gevoel is dat, als je (pas net een maand in dienst) vanuit je tenen de missie en USP’s van een organisatie kunt verkopen aan je klant, simpelweg omdat ze aansluiten bij je eigen kernwaarden (en je eigenlijk “gewoon” vertelt waarom je fan bent)! Die verbinding, en de trots die ik ook bij mijn collega’s heb ervaren, daar kan geen marketingstrategie tegenop!

Dat is ook waar verbindend leiderschap voor staat: waar en hoe kun jij vanzelfsprekend de verbinding maken zodat één plus één haast vanzelfsprekend) drie is?! Want dat gun ik echt iedereen!

Heb jij dat gevoel nog niet gevonden? Dan zijn dit vragen die je jezelf kunt stellen:

    • Wat zijn mijn kernwaarden, waar ga ik voor en waar sta ik voor? (het begint altijd bij jezelf!)
    • Wat zijn de kernwaarden van de organisatie? Waaruit blijkt dat?
    • Waar overlappen deze elkaar en waar lopen ze uit elkaar?
    • Wat heb ik nodig om als leidinggevende te floreren?
    • Is dat binnen deze organisatie voor mij beschikbaar, te bereiken? En hoe?
    • Wie kan mij helpen om dit te bereiken?
    • Of moet ik het misschien toch buiten de organisatie gaan zoeken?
    • Wat zou ik doen als ik niet bang was?

Ik weet uit ervaring dat dit een hele worsteling kan zijn! Het vergt veel moed om hier eerlijk naar te kijken, laat staan om het hardop uit te spreken… Toch wil ik je adviseren om, als je het gevoel hebt dat het knelt en schuurt, lucht te geven aan je gedachten en om hulp te vragen als je dat nodig hebt.

Niet op de goede plek zitten kost namelijk veel energie en levert veel stress op. En als je niet naar je hoofd luistert dan grijpt je lijf in, dat wil je echt niet! Hulp kun je krijgen via je leidinggevende of je vertrouwenspersoon, zij zijn er ook bij gebaat dat jij je beste zelf kunt zijn. Is dat te spannend, zoek het dan buiten de organisatie (bijvoorbeeld bij mij). Maar wat je ook doet, blijf er niet mee rondlopen!

Wil je hier meer over weten? Bel of mail me (100% vrijblijvend!) 06-44172903 of Monique@www.t-training-coaching.nl

Ter inspiratie nog een korte video met een boodschap van Steven Spielberg: https://www.facebook.com/goalcast/videos/1026645817412608/

En nu jij: Wat heb jij nodig om je beste zelf te kunnen zijn op je werk? Laat je het me weten in een reactie?